Την οπτική του γωνία για τη διεθνή κούρσα εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης, εξέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σε φοιτητές την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, όποια χώρα πάρει τα πρωτεία στην έρευνα θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια σκηνή.

“Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το RT. “Φέρνει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Όποιος γίνει ηγέτης σε αυτό τον κλάδο θα γίνει και παγκόσμιος κυρίαρχος”.

Παγκόσμια κυριαρχία για όποια χώρα ηγηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει εθνική προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή, στην αιχμή βρίσκονται η Κίνα και η ΗΠΑ (και όχι η Ρωσία), με την Κίνα μάλιστα να ανακοινώνει πρόσφατα πως, μέχρι τη δεκαετία του 2030, θέλει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο.

Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται πως θα δώσει ώθηση στις εθνικές οικονομίες, σε τομείς από τη βαριά βιομηχανία έως την ιατρική έρευνα, θα βρει επίσης εφαρμογή στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, στην ίδια εκδήλωση, ο Πούτιν προέβλεψε πως οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται με τη χρήση drone. “Όταν τα drone της μίας αντιμαχόμενης χώρας καταστρέψουν τα μη επανδρωμένα της αντιπάλου της, τότε η δεύτερη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραδοθεί”, σημείωσε σύμφωνα με το Associated Press.

Παγκόσμια κυριαρχία για όποια χώρα ηγηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη

Με tweet του ο Elon Musk, CEO της Tesla και της Space X όπου στο πρόσφατο παρελθόν έχει επισημάνει τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Κίνα, η Ρωσία και σύντομα όλες οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή επιστήμη υπολογιστών θα αποτελέσουν μεγάλες δυνάμεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Εντύπωση όμως προκαλεί ένα δεύτερο tweet του Musk στο οποίο αναφέρει ότι ο ανταγωνισμός των χωρών στο συγκεκριμένο τομέα αποτελεί κατά τη γνώμη του την πιθανότερη αιτία έναρξης του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι η Βόρεια Κορέα

Ο επικεφαλής των εταιρειών Tesla, SpaceX και Boring εμφανίσθηκε λιγότερο ανήσυχος για την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, θεωρώντας ότι τυχόν πυρηνικό πλήγμα εκ μέρους του Kim Yong-un θα συνιστούσε «αυτοκτονία» για τη χώρα του.

Για μία ακόμη φορά, ο Elon Musk, επικεφαλής των εταιρειών Tesla, Space X και Boring, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την ανθρωπότητα. Όπως είπε, εξαιτίας της -και όχι του Kim της Βόρειας Κορέας- είναι πιθανότερο να ξεκινήσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Σε «τιτίβισμά» του στο Twitter έγραψε ότι, καθώς η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες αποκτούν ολοένα ισχυρότερες δυνατότητες στο πεδίο των υπολογιστών, «ο ανταγωνισμός για το ποιός θα έχει την πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη σε εθνικό επίπεδο, πιθανότατα θα προκαλέσει ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Το tweet αυτό έρχεται μετά από μια δήλωση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Έρχεται με κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά επίσης με απειλές που είναι δύσκολα προβλέψιμες. Όποιος γίνει ο ηγέτης σε αυτή τη σφαίρα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».

Ο Musk, σύμφωνα με τις βρετανικές «Independent» και «Guardian», εμφανίσθηκε λιγότερο ανήσυχος για την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, θεωρώντας ότι τυχόν πυρηνικό πλήγμα εκ μέρους του Kim Yong-un θα συνιστούσε «αυτοκτονία» για τη χώρα του. Η άποψη του είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη «είναι απείρως πιο επικίνδυνη» από τη χώρα του Kim.

Ο αμερικανός επιχειρηματίας έχει εδώ και καιρό εκφράσει τις ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα και για την ανάπτυξη «έξυπνων» και αυτόνομων οπλικών συστημάτων ειδικότερα. Ήταν ένας από τους 116 επωνύμους που συνυπέγραψαν ανοικτή επιστολή τον προηγούμενο μήνα, με την οποία ζητούσαν να απαγορευθούν από τον ΟΗΕ τα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη.

«Μόλις αναπτυχθούν, τα φονικά αυτόνομα όπλα, θα επιτρέψουν την ένοπλη σύγκρουση σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ και σε κλίμακες χρόνου ταχύτερες από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι. Θα είναι όπλα τρόμου, όπλα που χρησιμοποιούν οι τύραννοι και οι τρομοκράτες εναντίον αθώων πληθυσμών και όπλα που μπορούν να παραβιασθούν από χάκερ για να συμπεριφερθούν με ανεπιθύμητους τρόπους. Δεν έχουμε πολύ χρονικό περιθώριο για να δράσουμε. Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει», προειδοποιεί η επιστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here