Μια αληθινή ιστορία μεταφέρεται στην οθόνη συμβατικά και μάλλον άνευρα, καταλήγοντας σε μια προβλέψιμα δακρύβρεχτη κορύφωση.

Lion

Αναζητώντας απεγνωσμένα­ αληθινές ιστορίες, που μέσα από μεγάλους έρωτες­, ηρωικές πράξεις ή απίθανα παιχνίδια της τύχης μπορούν να πλημμυρίσουν με συγκίνηση την οθόνη, κάθε ανάλογο λογοτεχνικό μπεστ σέλερ δεν αργεί να χρυσοπληρωθεί και να μετατραπεί σε «a motion picture based on a true story». Ένα από αυτά είναι και η οδύσσεια ζωής του Σαρού Μπρίρλεϊ, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Ανατολικής Ινδίας το 1981. Έπειτα από πέντε χρόνια ο μικρός χάνεται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, μπαίνει σε ένα τρένο το οποίο τον οδηγεί 1.600 χιλιόμετρα μακριά και μέσω­ των δρόμων της Καλκούτας κι ενός ορφανοτροφείου καταλήγει σε μια αυστραλιανή ανάδοχη οικογένεια. Ενηλικιώνεται σαν τυπικός Αυστραλός, δεν μπορεί να ξεχάσει όμως την καταγωγή του και ύστερα από 25 χρόνια ξεκινάει, με ελάχιστα στοιχεία, να βρει το δρόμο της επιστροφής.

Lion

Διάσημος και στις δύο πατρίδες­ του, ο Μπρίρλεϊ εξέδωσε το 2012 το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, το οποίο μετέτρεψε σε σενάριο­ ο εξπέρ των αληθινών ιστοριών­ Αυστραλός ποιητής και μυθιστο­ριογράφος Λιούκ Ντέιβις (το «Candy» βασίζεται στις προσωπικές περιπέτειές του με τα ναρκωτικά και το «Life» αφηγείται τη φιλία του φωτογράφου Ντένις­ Στοκ με τον Τζέιμς Ντιν ). Θέλοντας να κρατήσει ένα ρεαλιστικό­ ύφος που δεν θα ξέφευγε είτε­ προς το μελό είτε προς την post-Bollywood ελαφρότητα του «Slumdog Millionaire», υιοθετεί μια γραμμική αφήγηση η οποία ξεκινά με φόρα και δραματικό ενδιαφέρον, μέχρις ότου ο ήρωάς μας καταλήξει στο ορφανοτροφείο.

Περνώντας στο δεύτερο επί τασμανικού εδάφους κεφάλαιό του, το φιλμ κατεβάζει ταχύτητα­ και ράθυμα, σαν καθωσπρέπει τηλεταινία, εξιστορεί συμβατικά και μάλλον άνευρα πώς ο καθησυχασμένος Σαρού αποφασίζει ξαφνικά να ριχτεί στην περιπέτεια της επιστροφής στις ρίζες του. Η συμπαθής παρουσία της Ρούνι Μάρα και μια one-woman-show σκηνή της Νικόλ Κίντμαν δεν θερμαίνουν το δράμα, όλα κυλούν με προβλέψιμη σιγουριά­ και μας προετοιμάζουν για το δακρύβρεχτο φινάλε, το οποίο ακολουθείται­ από μια σειρά ντοκιμαντερίστικων σκηνών και πληροφοριακών καρτών με ανθρωπιστικά ευαίσθητο περιεχόμενο.

Αυστραλία. 2016. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ODEON.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here