Φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά

0
847
Φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά
Φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά
Φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά
Φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά

Φτιάξετε μόνοι σας πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά

Αυτές τις ημέρες που έχει μπει και η σαρακοστή κάποιοι από εσάς νηστεύετε για 40 ημέρες δείτε τι μπορείτε να τρώτε άφοβα χωρίς να χαλάσετε την νηστεία σας

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 έως 6 μερίδες)
2 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

2 στικ κανέλας (για το άρωμα)

Μισό φλιτζάνι λάδι

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (μισό φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι και μισό χοντρό φλιτζάνι χοντρό)

¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Λίγα τριμμένα καρύδια (περίπου 1/8 του φλιτζανιού)

Λίγη κανέλα σε σκόνη (στην άκρη από το κουταλάκι του γλυκού)

Πώς θα τον φτιάξετε
Βήμα 1ο

Σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά, αφήνετε να βράσουν το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλας για να φτιάξετε το σιρόπι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (για περίπου 3 λεπτά). Έπειτα, κατεβάζετε το μάτι στη χαμηλή ένταση και αφήνετε το μίγμα να «δέσει». Το μυστικό για να «πιάσει» το σιρόπι είναι να μην γίνει πολύ πηχτό- γι’ αυτό φροντίστε να το κοιτάτε συνεχώς.

Βήμα 2ο

Προσθέστε το λάδι και το σιμιγδάλι σε ένα άλλο σκεύος σε υψηλή ένταση. Συνεχίστε να ανακατεύετε το σιμιγδάλι μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό αλλά το συνεχές ανακάτεμα για περίπου ένα τέταρτο είναι απαραίτητο για να μην καεί το σιμιγδάλι και ο κόπος σας πάει στράφι. Επτά με οκτώ λεπτά μετά, προσθέστε τα αμύγδαλα και έπειτα συνεχίστε το έργο σας.

Ιδανικό εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά είναι μια κουτάλα από σιλικόνη- έτσι θα απομακρύνετε τα υπολείμματα του σιμιγδαλιού από τον πάτο και το τείχος της κατσαρόλας χωρίς να φοβάστε ότι θα την γδάρετε ή θα την χαλάσετε.

Βήμα 3ο

Μετά το κουραστικό δεύτερο βήμα, προσθέστε το σιρόπι μέσα στο μίγμα με το σιμιγδάλι (με πολλή προσοχή για να μην «πιτσιλιστείτε» και καείτε). Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το σιρόπι να «δέσει» με το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια, κατεβάστε τη φωτιά στη μεσαία ένταση και για 20 με 25 λεπτά, αφήστε το να μαγειρευτεί. Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως όσο πλησιάζετε προς το τέλος.

Για να σιγουρευτείτε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος, υπολογίστε ότι το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό ώστε να κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να διαλύεται.

Βήμα 4ο

Έπειτα, τοποθετήστε το μίγμα σε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και αμέσως καλύψτε την με μια πετσέτα ή ένα καπάκι και αφήστε την να «ξεκουραστεί» μέχρι να μισο-κρυώσει.

Βήμα 5ο

Στο μεταξύ, στο μούλτι προσθέστε τα καρύδια και την κανέλα μέχρι τα πρώτα να τεμαχιστούν καλά. Αφού κρυώσει ο χαλβάς, γαρνίρετέ τον μ’ αυτό το μίγμα και, αν θέλετε, προσθέστε κι άλλη κανέλα. Προαιρετικά και ανάλογα με τις γευστικές απαιτήσεις του κοινού σας, μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή ξύσμα από φλούδες πορτοκαλιού.

Για τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και«παιχνιδιάρικες», ατομικές φόρμες με σχέδια (δείτε εδώ μερικές) που θα τα ξετρελάνουν, όπως αυτό:

Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα…

Καλή σας απόλαυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here