Κούλουμα στην Θεσσαλονίκη που θα πάτε να διασκεδάσετε

0
725
Κούλουμα στην Θεσσαλονίκη που θα πάτε να διασκεδάσετε
Κούλουμα στην Θεσσαλονίκη που θα πάτε να διασκεδάσετε

Κούλουμα στην Θεσσαλονίκη που θα πάτε να διασκεδάσετε 

Για όσους παραμείνουν στην Θεσσαλονίκη και δεν εκδράμουν σε κάποιο προορισμό, οι τοπικές δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων, έτσι ώστε να διασκεδάσετε με το παραπάνω…

Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα έχει προγραμματίσει στις 19 Φεβρουαρίου 2017, τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για την Καθαρή Δευτέρα «Κούλουμα 2018», στο δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα (Κεδρινό Λόφο) με διάρκεια από τις 11:00 – 15:00, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο με διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, το χορευτικό σχήμα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης».

Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων διοργανώνει την εκδήλωση «Κούλουμα 2018» την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου από την ώρα 11:00 το πρωί στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57.

Κούλουμα στην Θεσσαλονίκη που θα πάτε να διασκεδάσετε
Κούλουμα στην Θεσσαλονίκη που θα πάτε να διασκεδάσετε

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με παραδοσιακούς χορούς από την Μακεδονία , την Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και τον Πόντο και λαϊκά τραγούδια με παράλληλη την διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους. Συμμετέχουν:

ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης
ΔΙΟΝΥΣΟΣ Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Παραδοσιακού Χορού & Λαϊκού Πολιτισμού
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορ. Ελλάδας
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα
ΙΔΑΙΑ ΓΗ Σύλλογος Έρευνας & Διάδοσης Κρητικής Παράδοσης
Χορευτική Ομάδα Εθελοντικού Συλλόγου Δ΄Δημοτικής Κοινότητας

Συνοδεία Παραδοσιακής Ορχήστρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Ε΄ Κοινότητα μας καλεί και φέτος, στις 19 Φεβρουαρίου, ¨να γίνουμε μια παρέα¨ για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11.00 το πρωί. Να ακούσουμε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και να χορέψουμε με τα χορευτικά του 4ου Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου.
Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, λαγάνα και κρασί και στα παιδιά θα μοιραστούν δωρεάν χαρταετοί (χορηγία Μασούτη)

Το Παιδικό τμήμα Ζωγραφικής των εργαστηρίων ¨ Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών¨ της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, μας προσκαλεί να ζωγραφίσουμε για τις Απόκριες, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018. Ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ. στον χώρο της Ε΄ Δημ. Κοινότητας- Βίλα Μορντώχ – Βασ. Όλγας 162/25ης Μαρτίου 24.

Παράλληλα, η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00π.μ. στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου (οδός Γενναδίου αρ. 12-14) εκδήλωση με την ονομασία “ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2018”.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τη διάθεση παραδοσιακών εδεσμάτων όπως φασολάδα, χαλβά εμπορίου, λαγάνα, ελιές, ταραμά, κόκκινο ή λευκό κρασί. Παράλληλα θα υπάρχει μουσική κάλυψη με ζωντανή παραδοσιακή μουσική με χάλκινα, χορός ενώ στους μικρούς μας φίλους θα διανεμηθούν χαρταετοί. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Εθελοντική χορευτική Ομάδα Τριανδρίας.

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας.

Δήμος Παύλου Μελά

Κούλουμα, εδέσματα και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, στη Σταυρούπολη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο

Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

«ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ», «EΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Α.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ «ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣ «ΝΟΣΤΟΣ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ», ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», «ΕΟΣ» ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΑΚ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Με τραγούδι, χορό, και -βεβαίως- με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα η αποκριάτικη περίοδος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα αποκριάτικα πάρτι φρόντισαν να προετοιμάσουν και να… ζεστάνουν κατάλληλα το κλίμα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, με αποκορύφωμα το παραδοσιακό τσίκνισμα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη.

Το μεγάλο ραντεβού ανανεώθηκε για την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, η οποία θα… τιμηθεί δεόντως με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί:
• Στη Δ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ το μεγάλο λαϊκό γλέντι θα στηθεί στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου (γήπεδο ποδοσφαίρου), με… οδηγό την Πανωραία και τη μουσική της παρέα,

Δείτε επίσης:   Σε θεσμό εξελίσσεται η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

• Στη Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ, και συγκεκριμένα στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, θα μας περιμένει το μουσικό σχήμα ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ,

• Στη Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ το συγκρότημα του Γιώργου Φανάρα θα μας περιμένει στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19), όπου η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων,

• Τέλος, στη Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ, και ειδικότερα στη Δενδροφυτεία Συκεών, θα βρίσκεται το συγκρότημα του Σωκράτη Παπαϊωάννου.

Καλεσμένοι είναι όλοι οι συμπολίτες μας με τις οικογένειές τους, στους οποίους η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών εύχεται καλή Σαρακοστή…

Δήμος Δέλτα

Με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την άμεση σχέση της περιοχής με το φυσικό περιβάλλον και τη λαϊκή παράδοση, θα γιορτάσει ο δήμος Δέλτα την Καθαρή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, στις 19 Φεβρουαρίου 2018, στις 10.30, στον αύλειο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα και το Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» θα γιορταστούν τα Κούλουμα με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων, χορούς της Μακεδονίας, αναπαράσταση εθίμων. Εκτός από τον «Ρόδακα», θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Εβριτών Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνιωτών Άγιος Νικόλαος. Τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Σίνδου θα διανέμουν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.

Λίγο πιο έξω, κοντά στη θάλασσα, από τις 11.00 το πρωί στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων (9ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών), η «Δράση για την Άγρια Ζωή» υπό την αιγίδα του δήμου Δέλτα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Καθαρή Δευτέρα στη Δράση». Η εκδήλωση είναι ένα κάλεσμα στον κόσμο να γιορτάσει εκεί με φασολάδα, λαγάνα και πέταγμα χαρταετού. Κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η απελευθέρωση πουλιών που ολοκλήρωσαν την αποθεραπεία τους στο Σταθμό.

Ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι μια μέρα στενά συνδεδεμένη με την ορθόδοξη λαϊκή μας παράδοση, μιας και ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή, αλλά και με τη φύση καθώς είναι μια μέρα που ο κόσμος αφήνει τις πόλεις και κατευθύνεται στην ύπαιθρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και να προσκαλέσω τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μας και να ζήσουν μια εμπειρία βιωματική, τόσο στην αυλή του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου όσο και στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων».

Δήμος Καλαμαριάς

Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο Δήμος Καλαμαριάς, την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν κατηφορίσουν προς την πλαζ Αρετσούς, καθώς το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικρά και… μεγάλα παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού, στον ανοιχτό προσφερόμενο χώρο της πλαζ.

Σαρακοστιανά εδέσματα, φασόλια πιάζ, χαλβά, ταραμά, τουρσιά και κρασί μαζί με λαγάνες, θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι και θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
Παράλληλα ο χώρος θα πλημμυρίσει με καλή παραδοσιακή μουσική και τραγούδια που υπόσχονται να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στο τραγούδι θα είναι ο Αργύρης Κόκορης (και στο λαούτο) και η Ευγενία Μαυρομμάτη, στο κλαρίνο ο Αλέκος Ζώρας, στο βιολί ο Αστέριος Τράκας, στην ποντιακή λύρα ο Παναγιώτης Κογκαλίδης και στα κρουστά ο Λευτέρης Παύλου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι, δίπλα στη θάλασσα στις εγκαταστάσεις της πλαζ Αρετσούς – ένα χώρο που επίσης «επιτρέπει» την παραδοσιακή έξοδο των πολιτών στη φύση.
Παραπονεμένοι όμως δεν πρόκειται να μείνουν και οι μικροί φίλοι στους οποίους θα μοιραστούν πολύχρωμοι χαρταετοί, καθώς ο χώρος ενδείκνυται για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πέταγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here