Ισχυρότερος ο ρόλος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τον Ελληνισμό της Διασποράς

0
16
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Μια νέα εποχή για τη στήριξη, τη διδασκαλία και τη διεθνή προβολή της ελληνικής γλώσσας ξεκινά με τη νέα διοίκηση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Στο επίκεντρο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Κέντρο βρίσκεται η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για την ελληνομάθεια, την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και την αναβάθμιση της Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο αποτελείται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς, φιλολόγους και γλωσσολόγους από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι η ελληνική γλώσσα να αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως μια σπουδαία κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά ως μια ζωντανή γλώσσα με παγκόσμια παρουσία και σύγχρονο μέλλον.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, στην αύξηση των εξεταστικών κέντρων για την Πιστοποίηση Ελληνομάθειας, στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και στη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αυξάνεται διεθνώς, καθώς το 2026 οι συμμετοχές στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας έφτασαν τις 14.500.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε δράσεις για τη στήριξη των ελληνικών σχολείων και των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό, με την έγκαιρη αποστολή εκπαιδευτικών, τη διάθεση σχολικών βιβλίων και την αναγνώριση νέων εκπαιδευτικών δομών σε περιοχές όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί «τον ισχυρότερο δεσμό των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας», τονίζοντας πως στόχος είναι κάθε παιδί ελληνικής καταγωγής, αλλά και κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον ελληνικό πολιτισμό, να έχει τη δυνατότητα να μάθει και να χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Αντώνης Ρεγκάκος σημείωσε ότι η διεθνής παρουσία μιας γλώσσας δεν εξαρτάται μόνο από την ιστορία της, αλλά κυρίως από τη συστηματική διδασκαλία και τη σύγχρονη χρήση της.

Με τη νέα στρατηγική, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας καλείται να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας παγκοσμίως και στη σύνδεση των νέων γενεών της ομογένειας με τον ελληνικό πολιτισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here