Υπουργείο Εσωτερικών:Συνάντηση διακομματικής επιτροπής για τη ψήφο των αποδήμων

0
478

Η τρίτη και πιο καθοριστική συνάντηση της διακομματικής επιτροπής, για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά από 2,5 ώρες συζήτηση, χθες, ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων, το πιο κρίσιμο μου μένει να διευθετηθεί, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση, είναι ο τρόπος ελέγχου της απουσίας ενός πολίτης από τη χώρα, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 χρόνια, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσει στον μόνιμο τρόπο κατοικίας του. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου οι τελικές ρυθμίσεις να ικανοποιούν τις ενστάσεις όλων των πλευρών ή τουλάχιστον, όσων απαιτούνται για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από 200 βουλευτές, όπως απαιτεί το Σύνταγμα για την εφαρμογή του.

Όταν η χθεσινή συνεδρίαση έμοιαζε να έχει κολλήσει στον τρόπο ελέγχου των 30 ετών απουσίας από τη χώρα για τους απόδημους ψηφοφόρους, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να συναντηθούν ξανά ύστερα από 24 ώρες και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Η επιμονή του υπουργού Εσωτερικών, αποδεικνύει την σθεναρή απόφαση του Πρωθυπουργού «να γίνουν τα πάντα για να διευκολυνθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Ψήφος αποδήμων: «Κλειδί» η πρόταση του ΚΚΕ

Κομβική στην όλη διαδικασία αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Ο Περισσός «κρατά» το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων για την ψήφο των ομογενών, λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης που διαθέτει. Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, που συμφωνούν επί της αρχής, διαθέτουν 190 βουλευτές, τη στιγμή που το Σύνταγμα απαιτεί 200. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 να μην δείχνουν διάθεση συναίνεσης, το ΚΚΕ με τους 15 βουλευτές που διαθέτει, εμφανίζεται ως ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Σε πρώτη φάση, πάντως, έχει βρεθεί τρόπος να πιστοποιείται η απουσία από τη χώρα των νέων ψηφοφόρων, αλλά να μην υπάρχει η δυνατότητα αυτή για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στην στρατηγική των συναινέσεων «με μόνη προϋπόθεση το σεβασμό του Συντάγματος». Επίσης εμφανίζεται έτοιμη, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, να υπάρξουν αλλαγές στο άρθρο 54 του Συντάγματος, από τη στιγμή, που η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here