ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ

0
825

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σε μια εκδήλωση, όπου έδωσε το παρών, όχι μόνο η «οικογένεια» του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων, αλλά και πλήθος κόσμου της πόλης μας που ήθελε να γνωρίσει το έργο του, πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο η παρουσίαση των νέων δράσεων για την επερχόμενη σεζόν του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα εύρος νέων δεδομένων που αφορούν όλα τα μέσα έκφρασης και έρευνας του Οργανισμού· τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδικτυακό site, εκδόσεις και περιοδικό.

Ξεκινώντας από τις εκδόσεις του Οργανισμού, αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη έχουν κυκλοφορήσει ορισμένα σπουδαία βιβλία σε συνεργασία με τις εκδόσεις »Αρχύτας» και σε έντυπη μορφή, (όπως το «Πέρα από τα Αστέρια»), αλλά και σε ηλεκτρονική, (όπως το «Γνωρίζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν» με πάνω από 200.000 αναγνώσεις) και τα οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, είτε στην πρώτη περίπτωση, να τα παραγγείλει on-line και τηλεφωνικά, είτε, στη δεύτερη, να τα κατεβάσει δωρεάν από το www.scribd.com.

Ωστόσο, ετοιμάζεται κι ένα νέο βιβλίο, το οποίο πριν από 7 χρόνια πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό υπό τη μορφή ντοκιμαντέρ.

Αυτό δεν είναι άλλο από το «Σκωτία η χώρα των Ελλήνων, Βρετανία η υπερβόρεια Ελλάς», σε έρευνα Πρόδρομου Κοφσανίδη το οποίο αποτελεί κι ένα από τα μεγαλύτερα ντοκιμαντέρ του Οργανισμού και αυτήν τη φορά θα μας «ξανασυστηθεί» ως βιβλίο, αλλά και πάλι ως ντοκιμαντέρ, όμως σε επικαιροποιημένη μορφή.

Εντούτοις, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και κάτι άλλο εντελώς νέο που έρχεται στον Οργανισμό και αφορά τον Τύπο το οποίο δεν είναι άλλο από το eoekiosk, ή όπως θα το λέγαμε σε ελεύθερη μετάφραση, το »περίπτερο του ΕΟΕ».

Τι ακριβώς, όμως, θα είναι αυτό; Το ιδιαίτερο αυτό, λοιπόν, περίπτερο θα είναι ουσιαστικά μία πλατφόρμα στην οποία θα βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα on-line έντυπα από όλη τη χώρα και τον πλανήτη, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε αναγνώστη τα περισσότερα από αυτά να τα κατεβάσει δωρεάν.

Ωστόσο, ο Οργανισμός δε σταματά εκεί καθώς άλλο ένα «παιδί» του, το μηνιαίο περιοδικό KOSMOS, που πρωτοεμφανίστηκε το Σεπτέμβρη του 2017, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του σε κάθε γωνιά του πλανήτη –ακόμη κι αν βρίσκεται πολύ μακριά του-, να γνωρίσει τις κουλτούρες άλλων λαών καθώς και να νιώσει τη δύναμη της φύσης στο μεγαλείο της.

Όλα αυτά εντελώς δωρεάν καθώς το KOSMOS είναι free press και υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή ακόμη μπορεί οποιοσδήποτε να το κατεβάσει από το application του Οργανισμού.

Το συγκεκριμένο -άρτι δημιουργηθέν- app του Οργανισμού είναι συμβατό για όλα τα Android και iOS κινητά και από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει και νέα εφαρμογή για τις smart τηλεοράσεις.

Άλλο ένα βασικό μέσο ενημέρωσης και έρευνας του Ε.Ο.Ε. είναι και το site του.

Το www.eoellas.org αριθμεί πάνω από 25.000 μοναδικά κλικ και αυτό που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα είναι η καθημερινή, έγκυρη και άκρως πρωτότυπη αρθρογραφία του για την οποία εργάζονται πάνω από 14 δημοσιογράφοι του Οργανισμού. Μία ακόμη καινοτομία που μπορεί να βρει κανείς και στο site, αλλά και στο κανάλι του Οργανισμού αποτελεί και το ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ε.Ο.Ε., το «Δια Έρευνας Μάθηση». Σε αυτό διδάσκονται ερευνητικά μαθήματα, όπως η «Έρευνα Διαστήματος», η «Νεοελληνική Ιστορία» κ.α. με έναν, όμως, ακόμη πιο διαδραστικό τρόπο· μπαίνοντας κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι μας.

Και αυτό διότι όλα τα μαθήματα θα μπορεί πλέον κάποιος, όχι μόνο να τα παρακολουθεί ζωντανά με εικόνα και ήχο, σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται, αλλά το κυριότερο να έχει και ο ίδιος συμμετοχή σε αυτά ανά πάσα ώρα και στιγμή της παράδοσης, καθώς θα μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις από το chat ζωντανά κι απευθείας στον καθηγητή.

Μία ακόμη σημαντική νέα συνεργασία του Οργανισμού με επίσης εκπαιδευτικό και μαθησιακό περιεχόμενο αποτελεί αυτή με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ευτυχία Βουτυρά.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται από Σεπτέμβριο η δυνατότητα στους φοιτητές του εν λόγω τμήματος να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στα μέσα του Οργανισμού με σημαντικό, βέβαια, αντικείμενο και οδηγό την έρευνα.

Περνώντας τώρα στο ραδιόφωνο του Οργανισμού οι αριθμοί και πάλι θα «μιλήσουν» από μόνοι τους. Πάνω από 2.500 καθημερινοί ακροατές με ένα πρόγραμμα που συντίθεται με παραπάνω από 20 εκπομπές και περίπου 30 ραδιοφωνικούς παραγωγούς, αλλά και με σπουδαίες συνεργασίες, όπως αυτή με το zougla.gr για τη σύνθεση του καθημερινού κεντρικού αλλά και σύντομου δελτίου ειδήσεων του eoellas.org/webradio.

Οι εκπομπές συνθέτουν ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου, το οποίο αποτελείται από την ενημέρωση, τη μουσική, τον αθλητισμό, ακόμη και από παιδικό πρόγραμμα- όλα προς τέρψιν ακόμη και του πιο απαιτητικού ακροατή.

Από Σεπτέμβρη, ωστόσο, θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της ενημέρωσης, καθώς και του αθλητισμού, με ζωντανές εκπομπές, αλλά και με κάλυψη αγώνων από τα περισσότερα γήπεδα στην Ελλάδα και για τη Super, καθώς επίσης και για τη Football League.

Κλείνοντας δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τηλεόραση του Ε.Ο.Ε. και συγκεκριμένα το ΕΟΕ Channel, το οποίο με ένα πλήρες 24ωρο πρόγραμμα, αριθμεί ήδη πάνω από 12.000 συνδρομητές κι έχει πάνω από 7.600.000 μοναδικές προβολές. Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφέρουμε το εξής σπουδαίο, το οποίο αναμένεται από το προσεχές φθινόπωρο και είναι η ενσωμάτωση του καναλιού σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Έχοντας ως αυτοσκοπό, λοιπόν, την έρευνα και τη μάθηση, η νέα σεζόν θα φέρει 14 ολοκαίνουργιες παραγωγές, νέα ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα βασισμένα κυρίως σε τέσσερις πυλώνες: την ιστορία, τη θρησκεία, τα ταξίδια και την επιστήμη.

Το ΕΟΕ Channel έχει ως στόχο να εδραιωθεί ως το πρώτο ελληνικό κανάλι βασισμένο σε ντοκιμαντέρ με την πλειάδα των προαναφερθείσων παραγωγών να είναι αποκλειστικά δημιούργημα του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων.

Ωστόσο, και κάτι ακόμη νέο που έρχεται στον πολυδιάστατο Οργανισμό είναι και το Ecloud, το οποίο θα είναι μία υπηρεσία στην οποία θα υπάρχουν όλες οι εκπομπές του Οργανισμού (ραδιοφωνικές & τηλεοπτικές) σε πλήρη ανάλυση. Στο Ecloud, λοιπόν, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με συγκεκριμένο κωδικό όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου (ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια κλπ.) και μέσα από εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν, καθώς και να προβάλουν δωρεάν όποια εκπομπή επιθυμούν.

Τέλος, αλλάζει κι ένα στοιχείο της «ταυτότητας» του Οργανισμού και συγκεκριμένα το ίδιο του το όνομα. Από Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων, λοιπόν, θα ονομαστεί σε Ερευνητικός Οργανισμός Ελλάδος. Αναμένουμε, λοιπόν, λίγους μήνες ακόμη, μέχρις ότου να τα δούμε όλα αυτά να δημιουργούνται, να αναπτύσσονται, αλλά και να εξελίσσονται διαρκώς μπροστά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here