Κυρώσεις ΗΠΑ:Η συνάντηση Πενς και Πομπέο με τον Ερντογάν

0
636
Κυρώσεις ΗΠΑ-Η συνάντηση Πενς και Πομπέο με τον Ερντογάν-allimatia.gr-1710

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (αυτή που αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε αλλά μετά συμφώνησε) γίνεται στη σκιά της αποκάλυψης της επιστολής που του έστειλε πριν από μερικές μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια επιστολή στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, σε πρωτοφανές ύφος, καλεί τον Τούρκο ομόλογό του να μην «παριστάνει τον σκληρό, να μην γίνεται ανόητος και να μην επιτρέψει στην ιστορία να τον «καταγράψει» ως διάβολο».

 

Κυρώσεις ΗΠΑ-Η συνάντηση Πενς και Πομπέο με τον Ερντογάν-allimatia.gr-1710
Κυρώσεις ΗΠΑ-Η συνάντηση Πενς και Πομπέο με τον Ερντογάν-allimatia.gr-1710

Το ταξίδι στην Άγκυρα και ο ρόλος των Πενς και Πομπέο

Υπό το βάρος της καταδίκης της πολιτικής Τραμπ για τη Συρία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δήλωση φωτιά της προέδρου της Νάνσι Πελόζι για έναν «κλονισμένο» πρόεδρο (σ.σ. που έφτασε στο σημείο να πει ότι οι Κούρδοι του PKK είναι «χειρότεροι από τους τζιχαντιστές»), Πενς και Πομπέο επιχειρούν κάτι που μοιάζει απίθανο: να πείσουν τον Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Βόρεια Συρία.Πενς και Πομπέο ταξιδεύουν στην Άγκυρα με εντολή του Τραμπ,ώστε να μεσολαβήσουν και να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του. Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος.

Οι νέες κυρώσεις και η κατάσταση στη Βόρεια Συρία

Και ενώ Πενς και Πομπέο αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στην Τουρκία, ο Τραμπ φρόντισε να στείλει άλλο ένα «μήνυμα» στον Ερντογάν. Πως αν δεν δεχτεί να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία, θα επιβληθούν στην Τουρκία νέες κυρώσεις.Το είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοποιήσουν περισσότερους Τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ.Ήδη, ένας κατάλογος δυνητικών στόχων έχει δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Θα είναι ακόμη ένα «χαρτί» στα χέρια τους όταν θα δουν τον Ερντογάν. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει και πως θα απαντήσει ο «σουλτάνος», που απειλεί κι εκείνος με κυρώσεις.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα (των υπηρεσιών) πληροφοριών. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές συνέπειες αν κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο Μνούτσιν.Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών (που έχουν δοσοληψίες) με την Τουρκία».Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την κατάσταση στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος μαζί μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here