Μέχρι στιγμής απολογισμός  74 νεκροί, 187 τραυματίες (164 ενήλικες και 23 παιδιά) και πάνω από 50 αγνοούμενοι…!!!!!

Και το πρώτο πράγμα που νιώθεις είναι δέος, λες δεν γίνεται 74 ψυχές είναι αυτές και κάποιοι χαροπαλεύουν και ίσως κάποιους δεν τους έχουν βρει ακόμη.
Και αναρωτιέσαι τι φταίει, ένα μεγάλο γιατί πλανάται στην ατμόσφαιρα για άλλη μια φορά ακόμη.

Με βασική μου αρχή τον απόλυτο σεβασμό στις ψυχές που χάθηκαν και εύχομαι να μην θρηνήσουμε κι άλλες θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου όχι μόνον σαν Έλλην πολίτης που έχω το δικαίωμα κάθε 4 χρόνια να ψηφίζω αλλά και ως επιστήμονας – Δασολόγος που έχω περάσει και από τις δυο πλευρές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ξεκινώ με κάτι απλό αλλά σίγουρα θα ενοχλήσει. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαδραματίζεται αυτές τις ώρες αλλά και για προηγούμενες αντίστοιχου επιπέδου είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ναι Συν-Έλληνες μου εμείς και κανένας άλλος. Ναι μπορεί να φταίει και ο δυνατός άνεμος και η πολύ μεγάλη θερμοκρασία και η πλούσια σε καύσιμη ύλη περιοχή και και και…..!!!!!!!
Εμείς τελεία και παύλα….!!!!

Η ασυνειδησία σε όλο της το μεγαλείο!
Δεν πειράζει, δεν βαριέσαι, έλα μωρέ τώρα κάντο να τελειώνουμε ο πρώτος ή ο τελευταίος είμαι. Απίθανες εκφράσεις που έχουν κυριαρχήσει στον Ελλαδικό χώρο δεκαετίες τώρα…!!!!!!

Έλλειψη ουσιαστικής παιδείας σε βασικές αρχές και αξίες που είναι η βάση για να γίνεσαι καλύτερος, να βελτιώνεσαι και να μπορείς να προσφέρεις….!!!!!

Αναξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Μια μηχανή που δουλεύει με λάθος γρανάζια δεν μπορεί να είναι παραγωγική, δεν μπορεί να είναι ουσιαστική…..!!!!!!!!!!

Επιλογές ανθρώπων στην πολιτική ζωή του τόπου στο πόδι, απλά από συνήθεια, απλά από το ποιος θα μας βολέψει, απλά από τα προσωπικά μας συμφέροντα…..!!!!!

Και πάμε τώρα στο εργασιακό – επιστημονικό κομμάτι.

Παντελής έλλειψη σχεδιασμού για πρόληψη καταστάσεων.

– Κατάλληλο επίγειο προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο, ενημερωμένο και εξοπλισμένο για τις συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Αποτελούμενο από κατάλληλους επιστήμονες (Δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, μετεωρολόγους, τοπογράφους) , εργάτες, χειριστές μηχανημάτων, αξιωματικών της πυροσβεστικής και του στρατού, οδηγών, επίλεκτα σώματα στρατού, εθελοντές.
– Σταδιακή αντικατάσταση παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών. 40 και πλέον χρόνια άτρακτοι όσο και να θέλεις δεν μπορούν παρά να είναι κινητές νεκροφόρες. Αμέλεια, μίζες, αδιαφορία, αδυναμία η λέξη έχει ελάχιστη σημασία όταν αυτά τα μέσα κινούνται από ανθρώπινες ψυχές και σε πολλές περιπτώσεις ηρωικές.
– Δασικοί χάρτες – Κτηματολόγιο το μεγάλο αμάρτημα δεκαετιών. Όταν έχεις σοβαρή – Εθνική πολιτική διαχείριση έχει λυθεί χτες και με συνοπτικές διαδικασίες.
– Αντιπυρικές ζώνες ναι αλλά πως κάθετες ή οριζόντιες…????
– Ιδιαίτερο ποικίλο ανάγλυφο που δημιουργεί ιδιόμορφες κάθε φορά συνθήκες σε περίπτωση πυρκαγιών….!!!!! Η μελέτη και η καταγραφή αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών επιφέρει γρήγορη και ουσιαστική αντιμετώπιση των γεγονότων κατά την διάρκεια της εξέλιξης τους.
– Ενέργειες πρόληψης τόσο μέσα σε δασικά οικοσυστήματα όσο και κοντά σε κατοικημένες περιοχές που κατά τυχαίο τρόπο πάντα δεν γίνονται λόγω έλλειψης χρημάτων.
– Επίβλεψη από αέρος και πεζοπόρων τμημάτων – παρατηρητηρίων, σημαντικών και καίριων τοποθεσιών με σκοπό την άμεση παρατήρηση εστιών πυρκαγιάς. Η κατάσβεση πυρκαγιάς στο ξεκίνημα της πρέπει να είναι βασικός στόχος.
– Αναβάθμιση των δασαρχείων και των υπηρεσιών του δασικού τομέα στις ουσιαστικές τους ενασχολήσεις (μελέτες, παραγωγή, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του δασικού προϊόντος – Αναψυχής). Δεν είναι λογικό να έχει καταντήσει ο δασικός να βρίσκεται απέναντι από τον πολίτη αντί να συνεργάζεται μαζί του σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του δάσους είτε μέσα από τον εθελοντισμό είτε μέσω του σοβαρού ιδιωτικού τομέα (Πιστοποιημένες και ελεγχόμενες επιχειρήσεις – γραφεία) που να τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια.
– Πολύ αυστηρές ποινές σε όσους υπόκεινται σε παραβάσεις. Δεν μπορείς από τη μια να επαίρεσαι ότι έχεις ως στόχο την ανάπτυξη και προστασία του δασικού πλούτου της Πατρίδας και από την άλλη να χαϊδεύεις όσους παρανομούν.
– Μετονομασία και μεταφορά όλων των βασικών δασικών εκτάσεων στην κατηγορία του Εθνικού Δρυμού, Περιοχών Natura και περιοχών υψίστης Εθνικής σημασίας.

Όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμη θεωρώ ότι αποτελούν στο σύνολό τους την μέγιστη αιτία για όσα βιώνουμε τις τελευταίες ώρες και έχουμε βιώσει στο παρελθόν.
Είναι στο χέρι μας και στο μυαλό μας να επιλέξουμε τι είναι τελικά αυτό που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε. Από αυτό θα εξαρτηθεί και το μέλλον των παιδιών μας.
Τι θα τους δανείσουμε….πλούτο ή αποκαΐδια…!!!!!

Theodoros Alexandris

Professional Forester (MSc)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here