Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το έργο «Δημιουργία Δικτύου Σηματοδοτημένων Πεζοπορικών Διαδρομών στον Υμηττό», που υλοποίησε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας» του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στο πλαίσιο του έργου παραδόθηκαν δέκα (10) πλήρως σηματοδοτημένες και ασφαλείς πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 30,1 χιλιομέτρων, εντός της προστατευόμενης ζώνης του Υμηττός.
Βασικός στόχος της παρέμβασης ήταν η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ασφαλής περιήγηση των πολιτών στο βουνό. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι καθαρισμοί των μονοπατιών, αποκαταστάθηκαν σημεία με φθορές που δυσχέραιναν τη διέλευση, ενώ ολοκληρώθηκε η σήμανση και η λειτουργική διασύνδεση όλων των διαδρομών.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών, προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ασφάλεια τον φυσικό πλούτο του Υμηττού και να απολαύσουν δραστηριότητες αναψυχής σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Επισυνάπτονται οι χάρτες των διαδρομων.
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 15 λεπτά – Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους πεζοπόρους
Η Διαδρομή́ 1 είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποτελέσει μια απολαυστική και ξεκούραστη βόλτα αναψυχής στο βουνό για όλους τους κατοίκους του Παπάγου και του Χολαργού και όλους τους επισκέπτες. Δεν έχει σημαντικές υψομετρικές διαφορές, απευθύνεται σε όλους τους περιπατητές ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, σε όλες τις ηλικίες, σε οικογένειες με παιδιά, σε ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία. Στο μεγαλύτερο μήκος της κινείται σε μονοπάτι με ήπιες κλίσεις, στους λόφους γύρω από τη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, μέσα στα θυμάρια, τα πουρνάρια και τα πεύκα. Μετά από αυτήν τη Διαδρομή-γνωριμία με τον Υμηττό και την πεζοπορία στο βουνό, πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να ανέβουν ψηλότερα, να εξερευνήσουν το δάσος περαιτέρω, να προχωρήσουν στην ορειβασία.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 1 ώρα – Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους πεζοπόρους
Η Διαδρομή 2 είναι μια εύκολη διαδρομή, προσιτή σε όλους, και ιδιαίτερα στους κατοίκους Παπάγου- Χολαργού, αφού η αφετηρία και ο τερματισμός της είναι το τέρμα της οδού Ανατολής, ακριβώς εκεί που τελειώνει ο οικιστικός ιστός. Είναι μια κυκλική πεζοπορία γύρω από το λόφο Πετροκόρακα, με ένα σκέλος που οδηγεί στην κορυφή του λόφου με την εξαιρετική θέα.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 30 λεπτά – Βαθμός δυσκολίας: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση.
Η Διαδρομή 3 είναι μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό τον χωματόδρομο απέναντι από το κοιμητήριο Παπάγου. Απευθύνεται σε ένα κοινό εξοικειωμένο με την πεζοπορία, και σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Το πρώτο σκέλος του, μήκους 1.100 μέτρων είναι σε βατό χωματόδρομο χωρίς κλίση, ιδανικό για το «ζέσταμα» της αρχής. Το δεύτερο σκέλος του όμως, μήκους 600 μέτρων, είναι ένα ανηφορικό μονοπάτι με σχετικά ήπια κλίση και με υψομετρική διαφορά 160 μέτρων, άρα σχετικά απαιτητικό από πλευράς φυσικής κατάστασης. Το τρίτο σκέλος του, μήκους 300 μέτρων, είναι κατηφορικό με κλίση που χρειάζεται λίγη προσοχή στο περπάτημα, και το τελευταίο σκέλος του μέχρι την επιστροφή στην αφετηρία είναι ιδιαίτερα ξεκούραστο, ένα βατό μονοπάτι μέσα από το πυκνό. πευκόδασος και εν συνεχεία ήπιος χωματόδρομος. Σχεδόν στο σύνολό της, η Πεζοπορική Διαδρομή 3 κινείται μέσα σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ενώ δεν λείπουν και τα σημεία με ωραία θέα προς το λεκανοπέδιο. Καθώς η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη θα χρειαστεί μόνο εργασίες καθαρισμού οχλούσας βλάστησης συνολικού μήκους:0,57 m
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 10 λεπτά – Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους πεζοπόρους
Η Διαδρομή 4 σχεδόν στο σύνολό της κινείται μέσα στο πυκνό πευκοδάσος, αλλά έχει και πολλά ξέφωτα και σημεία με ωραία θέα προς το λεκανοπέδιο. Δεν έχει απότομες κλίσεις, και στο μεγαλύτερο μήκος του το μονοπάτι είναι βατό και εύκολο.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 2 ώρες και 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση
Η Διαδρομή 5 είναι η πιο απαιτητική διαδρομή (από πλευράς φυσικής κατάστασης του πεζοπόρου) στον Υμηττό, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διασχίζει καθέτως το βουνό και ενώνει τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού με το Δήμο Παιανίας. Το μεγάλο μήκος της, η μεγάλη υψομετρική διαφορά, και το γεγονός ότι δεν είναι κυκλική (άρα θα πρέπει είτε να την περπατήσει κανείς μπρος-πίσω για να επιστρέψει στην αφετηρία του, ή θα πρέπει να εξασφαλίσει την επιστροφή του με κάποιο όχημα που θα έρθει να τον μαζέψει από τον τερματισμό), την κατατάσσουν στις πιο δύσκολες πεζοπορικές διαδρομές του βουνού. Ταυτόχρονα όμως είναι και η πιο συναρπαστική. Αποτελείται από 6 σκέλη και διασταυρώνεται με όλους τους κεντρικούς δρόμους του βουνού και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πεζοπορικές διαδρομές του δικτύου άρα μπορεί κανείς να την περπατήσει και τμηματικά. Στο μεγαλύτερο μήκος της, κινείται μέσα σ’ ένα πυκνό πευκοδάσος. Καθώς η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη θα χρειαστεί μόνο εργασίες καθαρισμού οχλούσας βλάστησης συνολικού μήκους:1,30 m
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 1 ώρα – Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους πεζοπόρους
Η Διαδρομή 6 είναι μια εύκολη και ιδιαίτερα ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή που διασχίζει ένα από τα ομορφότερα τμήματα του πευκοδάσους στις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού. Είναι μια σταθερά ανηφορική διαδρομή με πολύ ήπια κλίση, χωρίς καμία δυσκολία. Έχει μεγάλη λειτουργική αξία, διότι ενώνει την περιοχή του Πύργου Ανθούσας με τη σηματοδοτημένη Διαδρομή Νο8, και μέσω αυτής με όλο το δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών του Παπάγου-Χολαργού.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 20 λεπτά – Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους πεζοπόρους
Η Διαδρομή 7 είναι μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή με την ιδιαιτερότητα ότι έχει δύο αφετηρίες/τερματισμούς. Η μια αφετήρια/τερματισμός είναι η νοτιοδυτική άκρη του Παπάγου (η γωνία των οδών Αδελφών Διδασκάλου και Ζησιμοπούλου), και η άλλη αφετηρία/τερματισμός είναι ο Πύργος της Ανθούσας στην περιοχή Κύλλου Πήρα. Στο μεγαλύτερο μήκος της κινείται μέσα σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος, και το τοπίο είναι από τα ομορφότερα στον Υμηττό. Το σκέλος που κινείται πάνω στην κορυφογραμμή του λόφου του Πύργου προσφέρει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και στο Σαρωνικό, ενώ κατά την ανάβαση υπάρχουν πολλά ξέφωτα μέσα στο δάσος που προσφέρουν υπέροχη θέα στις δασωμένες βουνοπλαγιές. Η κλίση της διαδρομής είναι πολύ ήπια σε όλο το μήκος της, και πουθενά δεν υπάρχουν δύσκολα ανηφορικά/κατηφορικά τμήματα. Καθώς η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη θα χρειαστεί μόνο εργασίες καθαρισμού οχλούσας βλάστησης συνολικού μήκους:0,8 m
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 1 ώρα και 45 λεπτά – Βαθμός δυσκολίας: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κατάλληλη για πεζοπόρους σε καλή φυσική κατάσταση.
Η Διαδρομή 8 είναι μια μεγάλη διάσχιση μέσα από το ομορφότερο και πιο παρθένο τμήμα του πευκοδάσους του Υμηττού. Έχει μεγάλη «λειτουργική» αξία διότι διασυνδέει τη Διαδρομή 2, τη Διαδρομή 3, τη Διαδρομή 5 και τη Διαδρομή 10, επιτρέποντας στον πεζοπόρο να συνθέσει μικρότερες ή μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές της αρεσκείας του, με εναλλακτικούς τερματισμούς.
Επίσης έχει αθλητικό χαρακτήρα δεδομένης της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αφετηρίας και τερματισμού. Ωστόσο, δεν έχει μεγάλη ανηφορική/κατηφορική κλίση παρά μόνο σε ελάχιστα τμήματά της, και είναι γενικά βατή σε όλο της το μήκος. Καθώς η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη θα χρειαστεί μόνο εργασίες καθαρισμού οχλούσας βλάστησης συνολικού μήκους:0,8 m
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Χρόνος πορείας: 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους πεζοπόρους
Η Διαδρομή 9, παρότι μικρή σε μήκος, έχει πολύ μεγάλη λειτουργική αξία, διότι συνδέει τη Διαδρομή 10 με τη Διαδρομή 3 και μέσω αυτής με τη Διαδρομή 8, δίνοντας τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να συνθέσει μια εξαιρετικά απολαυστική πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα τοπία του Υμηττού.
ΥΨΟΜΕΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ



















