Υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της “Ωδής στη Χαρά” του Μπετόβεν-έφτασε…

Γαλλία: Νίκη Μακρόν…

 

στον Λούβρο ο θριαμβευτής των εκλογών και νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στους ψηφοφόρους του και έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Μακρόν έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, λέγοντας
: “Θα υπερασπιστούμε το πνεύμα του διαφωτισμού του υπονομεύεται, θα υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, θα φέρουμε μία νέα ελπίδα, ένα νέο ουμανισμό, με περισσότερη δικαιοσύνη στην οικονομία”, ενώ κατέληξε εμφατικά: “Θα σας υπηρετήσω πιστός στο τρίπτυχο Ελευθερία- Ισότητα-Αδελφοσύνη Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία”.

Ξεκινώντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, είπε:
“Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, που αγωνιστήκαμε με θάρρος και σύνεση, γιατί πραγματικά σήμερα το βράδυ νικήσατε, η Γαλλία νίκησε. Αυτό που επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο. Όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατον, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για τον χρόνο που αφιερώσατε και για την αφοσίωσή σας”.

“Η παρακαταθήκη μου είναι να μην σας απογοητεύσω, να σταθώ στο ύψος της εμπιστοσύνης σας. Θέλω απόψε το βράδυ να μιλήσω για τους Γάλλους που με ψήφισαν. Με στηρίξατε και γνωρίζω ότι δεν είναι λευκή επιταγή“, είπε.

Και πρόσθεσε:
“Απευθύνομαι σε εκείνους που με ψήφισαν για την προστασία της δημοκρατίας. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά θα υπερασπιστώ τη δημοκρατία. Σέβομαι τον θυμό και την απογοήτευση εκείνων που ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν. Θα κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα πέντε χρόνια, για να μην έχουν κανέναν λόγο να ψηφίζουν τα άκρα”.

Έθεσε ως πρόταγμα του, “να κάνουμε πιο ηθική την πολιτική, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Κερδίσαμε ένα δικαίωμα, επιλέξατε την τόλμη, το θάρρος”.

Και σημείωσε:
“Όλοι προσδοκούν η Γαλλία να τους εκπλήξει και πάλι. Το καθήκον μας είναι τεράστιο και απαιτεί να οικοδομήσουμε μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία, θα σας χρειαστώ και πάλι”.

Η επινίκια του ομιλία έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Γαλλίας. Ο Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο του, καθώς και δεκάδες εθελοντές της εκστρατείας του, έψαλε τη Μασσαλιώτιδα έχοντας το χέρι του στην καρδιά του.

 


 

Με καταμετρημένο το 76% των ψήφων, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει το 63,3% και η Μαρίν Λεπέν το 36,7%. Τα λευκά ψηφοδέλτια ανέρχονται στο 8,9% και τα άκυρα στο 3,25%.

 Το τηλεοπτικό μήνυμα Μακρόν

“Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν μας καταβάλουν”, δήλωσε ο Μακρόν προς το γαλλικό λαό, στέλνοντας το μήνυμα: “Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη”.

Κατόπιν, ο νεότερος σε ηλικία γάλλος πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό προς την αντίπαλο του Λεπέν, σημειώνοντας ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν. Είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

“Είναι ευθύνη μου να αφουγκραστώ τον καθένα σας. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς των πολιτών μας με την Ευρώπη”, είπε και πρόσθεσε: “Όσο θα διαρκεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς θα είμαστε εκεί. Θέλω απόψε το βράδυ να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος για πέντε χρόνια εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας”.

“Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά τις διαίρεσης που μας υπονομεύει. Θα υπηρετήσω τη Γαλλία με ταπεινοφροσύνη, σωφροσύνη και αποφασιστικότητα”, τόνισε ο νικητής των εκλογών.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.Οι δηλώσεις της Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, προχώρησε σε δήλωση παραδοχής της ήττας της.

Σημείωσε ότι συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ενώ χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

“Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο πρώτος γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου”, τόνισε.

Ο Μακρόν και η Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Την Κυριακή 14 Μαΐου, όταν και θα αναλάβει την εξουσία από τον Φρανσουά Ολάντ, ο Μακρόν θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Γαλλία: Νίκη Μακρόν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here